Galaktinen toimittaja Hisi Voram

 

Imperiumin osoitettua kykynsä valmistaa toinen toistaan suurempia taisteluasemia on näitä valtavia resurssi ja energiamäärillä alettu laskea Kardeshevin skaalalla. Skaala kertoo kuinka edistynyt sivilisaatio on ja siinä on tasoja yhdestä kolmeen. Taso 1 tarkoittaa sivilisaatiota joka pystyy käyttämään oman planeettansa verran energiaa. Taso 2 oman aurinkonsa ja taso 3 galaksin verran.

Taulukossa 0.72 tarkoittaisi siis esi-avaruuslentosivilisaatiota joka on tehnyt varovaisia kokeiluita oman planeettansa ulkopuolelle. Galaktisen yhteisön on arvioitu olevan 2,2-2,5 tasolla Kardeshevin taulukossa, vaikka kokonaisuutta onkin vaikea hahmottaa. Muinaisten Celestiaanien ajatellaan olleen 3. tasolla ja ehkä kehittyneen sitä suuremmaksi, ja nämä ovat olleet innoittajana taulukolle.

2. tason sivilisaatioiden on ajateltu olevan kykeneviä rakentamaan megasktruktuureja, joita edesmenneet Kuolontähdet edustavat. Tässä vaiheessa on siis myönnettävä että tällaisiin rakenteisiin tarvittavan materiaalin on oltava superkestävää, ja sitä on saatavilla vain rajallinen määrä. Ja Dysonin rakenteiksi molemmat olivat pieniä, Endorissa tuhoutunut kuolontähti oli tiettävästi 'vain' noin 900 km läpimitaltaan. Dysonin esittämillä kuvitteellisilla rakenteilla on kutienkin vankka teoriapohja Celestiaalien löydöissä. Galaksissa on monia ihmeellisiä, keinotekoiselta vaikuttavaa rakennelmaa kuten hyperanomalinen verkko, Kesselin stabiilit mustat aukot ja vähintään tuhat muuta olinpaikkaa.

Riippumatta siitä ovatko Muinaiset käyttäneet lopuksi neljännen tason (~näkyvän maailmankaikkeuden) voimia muokatakseen galaksiamme, on löydetty erilaisia muinaisia rakenteita jopa avaruudesta jotka ovat vähintään miljoona vuotta vanhoja. Ne on rakennettu niin kestävistä materiaaleista että joitakin osia on säilynyt tähän asti. On siis mahdollista että Dysonin superstruktuureja on vielä piilossa silmiltämme jäänteenä Muinaisten taso 2 ja 3 ajoilta?

Dysonin rengas, sisemmällä kiertävät renkaat luovat keinotekoisen yön. Kuva: Tiedeakatemia

Dysonin hypoteettisista rakennelmista rengasmaailma on tunnetuin konstruktio. Tämä tarkoittaisi koko auringon ympäri ulottuvaa rengasta, joka olisi lukittu repulsiovoimin auringon elovyöhykkeelle. Tämä ei ole täysin ongelmaton rakennelma, sillä se vaatii aktiivista ohjaamista estääkseen sen että toinen pää suistuu aurinkoon. Tälläinen keinotekoinen maailma tarjoaisi kuitenkin hirvittävän paljon enemmän tilaa asumiseen kuin mikään muu.

 

Telos IV jälleenrakennus noin 4000 BBY. kuva: Uutisten arkisto

Yksinkertaisempi malli on ”dysonin rypäs” ,joka tarkoittaa useita satelliitteja jotka kiertävät tiiviissä muodostelmassa. Pienienä esimerkkinä tästä voitte muistaa Vanhan Tasavallan historiasta Telos IV uudelleenrakennusta valvoneen Citadel-aseman, jota pidettiin matalalla kiertoradalla repulsiolaittein.

 

Taiteilijan käsitys Dysonin kuplasta ja sen sisustasta kuva: Tiedeakatemia

Dysonin kupla on malleista edistyksellisin, se tarkoittaa auringon koko energian hyödyntämistä kätkemällä aurinko ja planeettajärjestelmä pallomaisen kuoren sisälle. Jälkipolvien kannalta tälläinen rakennelma on miltein mahdoton paikallistaa sillä se estäisi auringon koko energian vuotamasta ulos tähtienväliseen avaruuteen. Tosin ehkä syvältä avaruudesta voi löytyä kuplan palasia jotka ovat lentäneet sinne keskusauringon mentyä supernovaksi?